آمریکا از آمادگی نظامی ترکیه برای عملیات در سوریه خبر داد

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۹/۲۷

نشریه وال‌ استریت ژورنال در گزارشی اختصاصی از نگرانی مقام‌های آمریکایی درباره تجمیع نیروهای نظامی ترکیه در مرز سوریه خبر داد و اعلام کرد مقامات آمریکایی این امر را نشانه‌ای از آمادگی آنکارا برای حمله گسترده به مناطق تحت کنترل گروه‌های کُرد مورد حمایت واشینگتن می‌دانند.

مقامات گروه‌های کُرد سوری از دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری منتخب آمریکا، خواسته‌اند تا ترکیه را تحت فشار قرار دهد و جلوی تهاجم احتمالی این کشور به سوریه را بگیرد.

آن‌ها هشدار داده‌اند چنین عملیاتی می‌تواند به یک فاجعه انسانی منجر شود.

بر اساس گزارش‌ها، نیروهای ترکیه شامل یگان‌های نظامی، شبه‌نظامیان و واحدهای توپخانه‌ای، در نزدیکی شهر کردنشین کوبانی در شمال سوریه مستقر شده‌اند.

یکی از مقام‌های آمریکایی هشدار داده که ممکن است عملیات ترکیه «قریب‌الوقوع» باشد.

تجمع و استقرار اخیر نیروهای ترکیه که پس از سقوط رژیم بشار اسد در اواسط آذر آغاز شد، مشابه تحرکات نظامی ترکیه پیش از حمله سال ۲۰۱۹ میلادی به شمال شرق سوریه ارزیابی شده است.

یک مقام آمریکایی گفت: «ما این موضوع را از نزدیک دنبال می‌کنیم و خواهان خویشتن‌داری هستیم.»

درخواست کُردها برای مداخله آمریکا

الهام احمد، مقام ارشد اداره خودمختار کردهای سوریه، در نامه‌ای به ترامپ هشدار داد که احتمال حمله ترکیه بسیار بالاست.

او از ترامپ خواست تا رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه، را برای متوقف کردن این عملیات تحت فشار قرار دهد.

احمد در نامه خود خطاب به ترامپ نوشته است: «هدف ترکیه این است که پیش از آغاز ریاست‌جمهوری شما، کنترل عملی مناطق ما را در دست بگیرد و شما را وادار کند که به‌عنوان حاکمان این سرزمین با آن‌ها تعامل کنید. اگر ترکیه عملیات خود را ادامه دهد، پیامدهای آن فاجعه‌بار خواهد بود.»

ترامپ دوشنبه در سخنانی، ضمن اشاره به این تحولات، ترکیه را به «تصاحب بدون درگیری گسترده» متهم کرد و گفت: «ترکیه یک تصاحب غیر‌دوستانه انجام داد، بدون این که جان‌های زیادی از دست برود.»

احمد هشدار داده است تهاجم احتمالی ترکیه به کوبانی می‌تواند بیش از ۲۰۰ هزار غیرنظامی کُرد را آواره کند و جوامع مسیحی منطقه را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

احمد همچنین به تصمیم ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری‌اش اشاره کرد که طی آن نیروهای آمریکایی به‌طور جزیی از شمال شرق سوریه خارج شدند و همین اقدام زمینه را برای تهاجم گسترده ترکیه فراهم کرد.

این عملیات به کشته و آواره شدن صدها هزار غیرنظامی سوری منجر شد و در نهایت، دولت ترامپ با میانجی‌گری خود آتش‌بسی را برقرار کرد که در ازای آن، کُردها بخش‌هایی از مناطق مرزی خود را به ترکیه واگذار کردند.

مذاکرات بی‌نتیجه آمریکا و ترکیه

سخنگوی سفارت ترکیه در واشینگتن تاکنون به درخواست‌ها برای اظهارنظر درباره این موضوع پاسخ نداده است.

تهدید ترکیه، نیروهای سوریه دموکراتیک به رهبری کُردها را که به نیروهای آمریکایی در شمال شرق سوریه برای مقابله با بازماندگان داعش ملحق شده‌اند، هفته‌ها قبل از پایان دولت جو بایدن در موقعیتی آسیب‌پذیر قرار داده است.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در سفر اخیر خود به ترکیه برای گفت‌وگو درباره آینده سوریه و درخواست از آنکارا برای محدود کردن عملیات علیه کُردها، نتوانست به توافقی دست یابد.

دوشنبه مذاکرات آتش‌بس میان کُردهای سوریه و شورشیان مورد حمایت ترکیه بدون نتیجه پایان یافت.

سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه گفت که اکنون «تجمع‌های نظامی قابل‌ توجهی» در شرق و غرب کوبانی مشاهده می‌شود.

او افزود: «از آن سوی مرز، نیروهای ترکیه را در حال تجمیع می‌بینیم و مردم غیرنظامی ما هر لحظه در ترس از مرگ و ویرانی زندگی می‌کنند.»

سقوط بشار اسد به دست گروه‌های شورشی به رهبری هیات تحریر شام که پیش‌تر با القاعده مرتبط بود، آینده سوریه را با ابهام بیشتری مواجه کرده است.

این وضعیت باعث تشدید درگیری‌ها میان کُردهای سوریه و گروه‌های شورشی تحت حمایت ترکیه شده است.

دولت ترکیه نیروهای دموکراتیک سوریه را به‌عنوان شاخه‌ای از حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) می‌داند و عملیات خود را در شمال سوریه برای مقابله با آن‌ها توجیه می‌کند.

آنکارا پ‌ک‌ک را «گروهی تروریستی» می‌خواند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

حرف آخر با پوریا زراعتی
جهان‌نما
خبرها
گفت‌وگوی ویژه

شنیداری

پادکست‌ها