فشار بر خبرنگار پیشین رادیو فردا برای «اعتراف تلویزیونی» پس از محکومیت ۱۰ سال حبس

پنجشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۰۶

رضا ولی‌زاده، خبرنگار پیشین رادیو فردا و شهروند دوتابعیتی ایرانی-آمریکایی که با تازگی در دادگاه انقلاب به ۱۰ سال حبس محکوم شده است، از سوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی برای انجام مصاحبه و «اعترافات تلویزیونی» تحت فشار قرار گرفته است.

منابع مطلع به رادیو فردا گفته‌اند ولی‌زاده هفته گذشته از سوی مقام‌های زندان به دفتر ریاست قوه قضاییه اعزام شده است تا در برابر دوربین‌های تلویزیونی به پرسش‌هایی در مورد دوران فعالیتش در این رسانه پاسخ دهد.

به گفته این منابع آگاه در روز چهارشنبه پنج دی ماه، ولی‌زاده در این محل با یکی از خبرنگاران برنامه ۲۰:۳۰ صدا و سیمای جمهوری اسلامی مواجه شده اما حاضر به همکاری و پاسخ دادن به پرسش‌ها نشده است.

این اولین بار نیست که جمهوری اسلامی تلاش می‌کند با گرفتن اعتراف اجباری از بازداشت‌شدگان و زندانیان سیاسی، آنان را به شهادت دادن علیه خود و تایید مواضع حکومت وادار کند.

حکومت ایران از ابتدای استقرار خود در سال ۵۷ این شیوه را در پیش گرفته است.

پخش اعترافات اجباری نوید افکاری، کشتی‌گیر و معترض اعدام شده، علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجوی زندانی و احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی-سوئدی از جمله اعترافات اجباری بوده‌اند که در سال‌های اخیر اخذ و منتشر شده‌اند.

بیشتر بخوانید: خواهر شهروند فرانسوی زندانی در ایران: دیدن اعتراف اجباری خواهرم بدترین روز زندگی‌ام بود

ولی‌زاده، ۲۴ آذر از سوی ایمان افشاری، رییس شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» به ۱۰ سال حبس محکوم شد.

به گفته محمدحسین آقاسی، وکیل دادگستری، موکل او، عبدالرضا ولی‌زاده، علاوه بر حبس، به منع اقامت در استان تهران و استان‌های همجوار، منع خروج از کشور و عضویت در احزاب به مدت دو سال محکوم شده است.

این وکیل دادگستری ۲۴ آذر با بیان این که این مجازات «به جرم اشتغال ولی‌زاده در رادیو فردا» صادر شده است، در شبکه ایکس نوشت: «با وجود پایان تحقیقات مقدماتی و صدور حکم بدوی، همچنان از اعزام موکلم به بند عمومی و دادن اجازه ملاقات آزاد با او خودداری می‌شود.»

رادیو فردا همان روز در گزارشی نوشت ولی‌زاده با وجود ابلاغ این حکم، هنوز در بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین نگهداری می‌شود و از دسترسی به امکانات معمولی و حق ملاقات محروم مانده است.

پیش از این و در ۲۱ آبان‌، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، بازداشت ولی‌زاده را تایید کرد و گفت که برای پیگیری این موضوع با نهادهای ذیربط در تماس است.

ولی‌زاده ۲۳ مرداد سال جاری در آخرین مطلب خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ وارد تهران شدم. پیش از آن مذاکرات نیمه‌کاره‌ای با سازمان اطلاعات سپاه داشتم. در نهایت با مسئولیت خودم و بدون امان‌نامه حتی شفاهی پس از ۱۴ سال به کشورم بازگشتم.»

رادیو فردا در گزارشی با اعلام این که ۲۴ مهر از بازداشت ولی‌زاده مطلع شده، به نقل از یکی از نزدیکان این روزنامه‌نگار نوشت: «رضا ولی‌زاده با اتهاماتی از جمله همکاری با رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور رو‌به‌رو است.»

پس از انتشار خبر دستگیری این روزنامه‌نگار در ایران، سازمان گزارش‌گران بدون مرز و کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران، در بیانیه‌هایی بازداشت او را محکوم کردند.

وزارت امور خارجه آمریکا نیز بازداشت ولی‌زاده را به عنوان یک شهروند آمریکایی «ظالمانه و مغایر با قوانین بین‌المللی» دانست و آن را محکوم کرد.

سازمان دفاع از جریان آزاد اطلاعات، ۱۸ آبان در گزارشی نوشت که در ۱۰۰ روز نخست دولت پزشکیان با ۷۸ رسانه و روزنامه‌نگار برخورد قضایی و امنیتی شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
فیلترنت: پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های بومی
شاخص رفاه

شنیداری

پادکست‌ها