حسن نوروزی، سرپرست سازمان هدفمندی یارانهها در حالی از «آمادهسازی مقدمات» حذف یارانه نقدی حدود ۲۵ میلیون نفر در ایران خبر داد که بر اساس گزارشها، از ماه آذر امسال یارانه نقدی برخی افراد به دلیل «تغییر دهکبندی» واریز نشده است.
به گفته نوروزی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حال آمادهسازی مقدمات حذف یارانه نقدی دهکهای ۸ تا ۱۰ بر اساس نتایج «آزمون وسع» است و میتوان طبق شاخصها، دهکبندی جدیدی را ارائه داد.
سه دهک مورد اشاره او در مجموع شامل حدود ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر، معادل ۳۳ درصد از کل جمعیت کشور است.
باتوجه به تاکید قانون بودجه سال ۱۴۰۴، انجام حذف یارانه نقدی سه دهک بالایی در سال آینده قطعی شده بود اما رسانههای اقتصادی با اشاره به واریز نشدن یارانه ماه آذر برخی شهروندان نوشتند اجرای طرح در ماههای پایانی سال جاری نیز بعید به نظر نمیرسد.
آذر امسال یارانه نقدی برخی افراد واریز نشد و سازمان هدفمندی یارانهها یکی از دلایل آن را تغییرات دهکبندی اعلام کرد و گفت هر فرد با توجه به وضعیتش باید بررسی شود.
نوروزی گفت در قانون بودجه سال جاری، ۳۱۵ هزار میلیارد تومان تحت عنوان یارانه نقدی، معیشتی و کالابرگ در نظر گرفته شده و اینکه چه مقدار از این مبلغ به شکل نقدی و چقدر به صورت کالابرگ اختصاص داده شود، در اختیار دولت است.
سرپرست سازمان هدفمندی یارانهها، وابسته به سازمان برنامه و بودجه، افزود پس از آنکه یارانه نقدی سه دهک بالایی حذف شد، از محل ذخیره بودجه آنها، منابعی برای دهکهای کمدرآمد جامعه ایجاد میشود.
افراد ساکن خارج از کشور و کسانی که پنج بار در سال سفر خارجی دارند از سوی دولت به عنوان برخی از مصادیق گروههای پردرآمد در نظر گرفته شده است.
احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سیام آبان گفته بود حذف افراد ثروتمند از دریافت یارانه «بر اساس شرایط اجتماعی و خیلی تدریجی» انجام خواهد شد اما در مقابل برنامهای برای افزودن به مبلغ یارانه افراد نیازمند تصویب نشده است.
رقم یارانه اعلام شده برای دهکهای چهارم تا نهم با جمعیت ۵۱ میلیون نفری، ۳۰۰ هزار تومان است که تامین آن بنا بر گزارشهای رسمی، هر ماه نیاز به بودجه ۱۶ هزار میلیارد تومانی دارد.
نزدیک به ٢٨ میلیون نفر نیز در دهکهای اول تا سوم و کمدرآمدترین گروههای خانوادهها در ایران قرار دارند که ماهانه برای آنها ۴۰۰ هزار تومان واریز میشود.
در ماه آبان بیش از ۵۰ میلیون ایرانی یارانه نقدی خود را با تاخیری یک روزه دریافت کردند که سازمان هدفمندسازی یارانهها، «تامین نشدن منابع» را دلیل آن نامید.
واریز نشدن یارانههای شش دهک چهارم تا نهم در موعد مقرر باعث سردرگمی و خشم بسیاری از شهروندان شده بود.
خبرگزاری تسنیم علت این تاخیر را «بدهی بزرگ ۷۰۰ میلیون دلاری» وزارت نفت به خزانه دولت خوانده بود.
جمهوری اسلامی به دنبال تحریمهای همهجانبه و ناتوانی از فروش عادی نفت، اکنون شرایط مالی و درآمدی مناسبی ندارد و با زنجیرهای از کسریها که آن را «ناترازی» میخواند، مواجه است.
آبان امسال آییننامهای در هیات وزیران دولت مسعود پزشکیان تصویب شد که بر اساس آن یارانه نقدی افراد پردرآمد حذف میشود. مجلس شورای اسلامی نیز در قانون بودجه ۱۴۰۴ دولت را نسبت به انجام این کار مکلف کرد.