حورا نیکبخت، ناشر، فعال حقوق زنان و زندانی سیاسی، در نامهای به تایید حکم اعدام پخشان عزیزی، مددکار اجتماعی و یکی از همبندیهایش در بند زنان زندان اوین، واکنش نشان داد و گفت عزیزی برای آنچه انجام داده، باید «قدر ببیند و بر صدر بنشیند».
نیکبخت در این نامه که نسخهای از آن به دست ایراناینترنشنال رسیده، با مرور فعالیتهای عزیزی بهعنوان مددکار اجتماعی و امدادرسانی او به زنان و کودکان در اردوگاههای آوارگان جنگ داعش در شمال سوریه نوشت: «تکلیف تو با آنچه کردهای مشخص است؛ تکلیف جمهوری اسلامی هم همینطور.»
این زندانی سیاسی با تاکید بر اینکه مدعیان فعالیت برای حقوق بشر باید در گفتار، رفتار و کردارشان بهوضوح نشان دهند که «مدافع حقوق بشرند یا حامی حقوق بشرتر»، افزود: «اگر شرف دارند، باید برای پخشان عزیزی، زن کُرد مددکار محکوم به اعدام، هر کاری میتوانند بکنند. باید از جمهوری اسلامی بپرسند به تو چه داده است که در ازایش جانت را میخواهد؟»
پخشان عزیزی، مددکار اجتماعی، ۱۳ مرداد ۱۴۰۲ در تهران بازداشت و پس از تحمل نزدیک به پنج ماه حبس انفرادی و شکنجه، اواخر آذر همان سال به بند زنان اوین منتقل شد.
عزیزی دوم مرداد سال جاری با حکم ایمان افشاری، رییس شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، به اتهام «بغی» به اعدام محکوم شد.
حکم اعدام این زندانی سیاسی ۱۹ دی در شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور تایید شد و به گفته برادرش، برای اجرا به دایره اجرای احکام فرستاده شده است.
نیکبخت که از خردادماه دوران محکومیت یک سال حبس خود را در بند زنان اوین سپری میکند، با اشاره به پروندهسازی دستگاه امنیتی برای عزیزی، خطاب به او نوشت: «حتی پس رنگ داستانی که ساختهاند و تو را بر اساس آن محکوم کردهاند، بیجان است. خباثت و نادانی بخش جداییناپذیر وجود جمهوری اسلامی است.»
این فعال حقوق زنان اضافه کرد: «کاش این جانیان بفهمند که میخواهند نه تو را "سربه دار" که "سر دار" را با تو "بلند" کنند.»
تاکید حکم اعدام عزیزی در روزهای گذشته واکنشهای زیادی را به دنبال داشته است. در یکی از این واکنشها، ۶۸ زندانی سیاسی محبوس در زندانهای اوین، قزلحصار کرج، تهران بزرگ و لاکان رشت در نامهای خواهان لغو کلی مجازات «غیرانسانی و ارتجاعی» اعدام شدند.
شامگاه ۲۲ دی نیز کاربران شبکه ایکس با راهاندازی یک «طوفان» اعتراض خود را به این حکم نشان دادند و طی ۱۲ ساعت، حدود ۷۰ هزار بار از هشتگ «#پخشان_عزیزی» استفاده کردند.
نیکبخت در بخش دیگری از نامه خود با اشاره به اینکه فعالیتهای عزیزی در حوزه مددکاری اجتماعی «اظهر من الشمس» است، تاکید کرد مددکار بودن با حزب و حزبگرایی غریبه است و خارج از نظام دولتها و حزبها قرار میگیرد.
او به اشاره به گیاهخواری عزیزی و احترام او به حقوق حیوانات، با لحنی کنایهآمیز نوشت: «برایمان گفتهای که از سال ۲۰۱۴ خوردن گوشت را کنار گذاشتهای؛ یعنی بیشتر از ۱۰ سال است که قساوت لازم برای ستمکاری را بهدست آوردهای.»
در هفتههای گذشته، افزایش میزان اجرای احکام اعدام و صدور حکم اعدام برای زندانیان سیاسی در ایران، اعتراضات فراوانی را در داخل و خارج کشور برانگیخته است.
نگرانیها درباره افزایش اعدامها در ایران در حالی ادامه دارد که اعتصاب غذای زندانیان عضو کارزار «سهشنبههای نه به اعدام»، که از بهمن ۱۴۰۲ با درخواست توقف اعدامها آغاز شده، سهشنبه ۱۸ دیماه به پنجاهمین هفته خود رسید و اکنون به ۳۰ زندان در سراسر کشور گسترش یافته است.